Home»Horizonti.al»Shkence»Multiverset: Cili është lloji i saktë?

Multiverset: Cili është lloji i saktë?

Screen Shot 2016-06-11 at 08.28.08Kozmologët kanë përcaktuar katër lloje multiversesh

Lloji i parë

Nëse kozmosi është i pafund, duhet të ketë kopje të shumta të universit tonë (i përcaktuar si çdo gjë që ne mund të shohim, në pikën ku zgjerimi kozmologjik ndodh me shpejtësinë e dritës) të ndara prej nesh nga distanca të mëdha. Kjo për shkak se ka vetëm një numër të caktuar mënyrash për të rregulluar të gjitha grimcat në Univers, ashtu siç ka vetëm një numër të caktuar mënyrash për të rregulluar gurët në një fushë shahu. Gjithashtu, duhet të ketë variante të shumta mbi këtë çështje, me dallime më të mëdha ose më të vogla nga vetë universi ynë. Tifozët e xhuxhëve të kuq do të jenë të njohur me mundësitë.

Lloji i dytë

Varianti që fiton përkrahje nga rezultatet e BICEP2. Universi ynë mund të jetë një flluskë e mishëruar në një det hapësire ne zgjerim e sipër. Nuk ka asnjë arsye për të menduar se kjo është e vetmja flluskë, kështu që nëse kjo ide është e saktë, mund të ketë shumë universe të tjera të këtij lloji. Por një flluskë e vetme në këtë multivers, mund të jetë në vetvete një multivers i llojit të parë.

Lloji tretë

Versioni i njohur për këdo që ka mëdyshje mbi misterin e maces së Shrëdingerit. Misteri nëse “macja në kuti”, e kërcënuar nga një pajisje diabolike, është i gjallë apo e vdekur mund të zgjidhet duke thënë se ka dy universe, një me një mace të vdekur dhe tjetra me një mace që jeton. Aplikoni të njëjtin arsyetim për çdo rezultat të mundshëm të çdo ngjarje të mundshme kuantike, dhe keni multiversin e llojit të tretë, i njohur gjithashtu si Shumë Botët. Këtu, universet janë të ndara jo nga volume të mëdha hapësirash, por janë në një fare kuptimi ‘paralele’ me njëri-tjetrin në dimensione të veçanta. Ky version ka dalë në sipërfaqe tek “Doctor Ëho”.

Lloji i katërt

Ky lloj i multiversitm, përmban universe që janë pjesë e asaj që njihet si “peisazhi kozmik”. Ai është i bazuar tek ideja se vetë ligjet e fizikës mund të jenë të ndryshme në universe të ndryshme. “Peizashi” është si një fushë kodrinore, me pika të ndryshme që përfaqësojnë ligje të ndryshme, me luginat që shndërrohen në konfigurime më të qëndrueshme se sa kodrat.

Për shembull në universin tonë, ka një lloj elektroni dhe 3 lloje qelizash në të njëjtin nivel grimcor si elektroni. Në një tjetër univers, mund të ketë 3 lloje elektronesh dhe një lloj qelize. Mundësitë e tjera janë edhe më ekzotike. Matematikanë duket se e duan këtë ide, por shumica e fizikantët ngrenë duart me tmerr. Macja e Shrëdingerit është thjeshtë sa për krahasim./bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *