27/05/2016

Dy sfinksa që ruajnë hyrjen, dhe në majë të kodrinës një luan i gjatë pesë metra. Mund të jetë ky varri i gjetur në Anfipoli, në veri të Greqisë, që mban eshtrat e Aleksandrit të Madh, sipas të dhënave të fundit. E sigurtë është se vendet kandidatë si banesa e

Që në ditët e Greqisë së lashtë, koka e prerë e Meduzës ka qenë çuditshërisht një hajmali e fatit të mirë. Imazhi i kokës së prerë (i quajtur jorgoneion) i vendosej çdo gjëje. Kur vendosej tek mburoja, ajo besohej se mbronte njerëzit që shkonin në luftë. Kur përdorej si një

Ngjashëm me zbulimin në luginën Tolens, një zbulim i vitit 2006 në Shënek-Kilianshtaden në Gjermani, mund të ndryshojë atë që ne dimë mbi luftërat e lashta në Evropën Veriore. Deri në vitin 2015, arkeologët identifikuan eshtrat e fermerëve që i përkasin kulturës së Qeramikës Lineare. Skeletet 7000-vjeçare, të cilët përfshijnë

Macet e zeza konsideroheshin si shenjë e fatit të mirë në Egjiptin e lashtë, dhe shpesh qenë të lidhura me Bastet, derisa kulti i saj u ndalua në vitin 390 E.S. Në disa vende vazhdoi cilësimi i tyre si mbrojtëse dashamirëse. Në Skoci, kur një mace e zezë shfaqej në

Shumë prej titujve të fisnikëve lindën në Mesjetë. Në perandorinë e Charlemagne, për shembull, territori ishte pronë e sovranit dhe ai u jepej njerëzve të besuar, “fideles” që në këmbim merrnin taksat dhe rekrutonin trupat. Kjo lidhje besnikërie personale shpuri në shfaqjen e një aristokracie ushtarake, titujt e të cilës

Edhe pse nuk dinin të shkruanin, indo-europianët dashuronin poezinë (natyrisht të përcjellë gojarisht). E pohojnë studiues të ndryshëm francezë dhe anglezë, duke u nisur nga analizimi i karakteristikave të përbashkëta të shumë teksteve në greqishten e lashtë dhe në sanksrinishte, që bën sipas tyre të mundur ndërtimin e një “metrike