Home»Magazine»Mallkimi i super kujtesës

Mallkimi i super kujtesës

 

Udhëtim në trurin e njerëzve që s’mund të harrojnë, edhe pas shumë vitesh: ja si jetojnë pacientët me sindromën e hipermnezisë, të burgosur nga një memorie e hekurt

Screen Shot 2016-04-07 at 07.48.58

Thoni një datë nga 15 vitet e fundit dhe Veiseh Nima, një artist i ri amerikan, do t’iu tregojë sikur të ishte dje:do ju thotë çfarë kishte veshur, atë që hëngri për drekë, si ishte moti atë ditë dhe në cilën anë të trenit ishte ulur gjatë rrugës për në punë. Veiseh vuan nga sindroma hipermnezike (nga greqishtja mneme-memorie): kujton me saktësi absolute thuajse çdo ngjarje të vetme në jetën e tij, sikur në vend të trurit të kishte një videokamera gjithmonë të ndezur. Kush preket nga ky sindrom – dhjetëra njerëz në mbarë botën – duket i paaftë për të harruar dhe braktisur kujtimet e jetesës së përditshme, dhe që kanë të bëjnë me aspektet më pak të rëndësishme të jetës.

Njerëz si ne

Kujtesa e Veiseh nuk funksionon ndryshe nga e jona. Nima nuk ka pësuar dëmtime në tru apo ndonjë traumë të veçantë…

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *