Home»Horizonti.al»Përse X-i simbolizon të panjohurën

Përse X-i simbolizon të panjohurën

Screen Shot 2015-10-15 at 19.27.35

Për shkak të fonetikës. E gjitha e ka orgjinën në Lindjen e Mesme, kur spanjollët që arritën në Turqi dhe Arabi (shekulli i XV-XVI) vendosën të përkthenin, në spanjishten e asaj kohe, tekstet e matematikanëve arabë. Gjuha arabe megjithatë ishte shumë komplekse dhe e artikuluar, përfshinte tinguj dhe shkronja jo të pranishme në gjuhën hispanike dhe europiane, duke rezultuar të papërkthyeshme. Duke u nisur nga fjala arabe “diçka” (Scei), e pashqiptueshme për spanjollët, si dhe duke mos patur në fonetikën e tyre sc-në (si tek scia), iu vesh këtij tingulli koncepti i “diçkaje të panjohur, të paditur”. Për konvencionalizëm është vendosur kështu të përkthehej SC-në në SCH (si tek schiena), e ngjashme me shkronjën greke CHI. Nga ky moment X përfaqëson në tekstet matematike të panjohurën dhe shpreh në gjuhën e sotme gjithë atë që nuk njihet./Bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *