Home»Horizonti.al»Shkence»Si do të ishte jeta mbi Titan?

Si do të ishte jeta mbi Titan?

Screen Shot 2015-09-30 at 09.22.36

Forma e jetës që mund të popullojë hipotetikisht Titanin, hëna më e madhe e Saturnit, do të bazohej në gazin metan dhe mund të bënte fare mirë pa oksigjenin: krejtësisht e ndryshme, me pak fjalë, nga ajo e njohur. Në një artikull të botuar në Shkenca Përparon, disa dijetarë në Cornell University (SHBA) kanë kombinuar inxhinierinë kimike dhe astronominë për të krijuar një model në gjëndje të përshkruajë një lloj të membranës qelizore, me përbërje organike me bazë azotin, si ato të metanit të lëngët, e aftë të durojë temperaturat penguese, -180 ° C, tipike të Titanit. “Ne nuk jemi biologë, nuk jemi astronomë,” thotë studiuesi Paulette Clancy”, por ndoshta ishte pikërisht kjo që na lejoi të imagjinonim përbërësit për prodhimin e një membrane qelizore aliene”. Forma e jetës së supozuar u quajt azotosoma: përbëhet prej molekulave të azotit, karbonit dhe hidrogjenit, të pranishëm me bollëk në oqeanet akullnajore të Titanit./Bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *