17/09/2015

  Obama thoshte se Jemeni ishte shembulli sesi të luftohej Shteti Islamik. Rezultati: Sana’a është në pragun e luftës civile, amerikanët janë larguar Premisë vetjake. Në janar të 2011 isha në Jemen për të studiuar për pak muaj në një institut të kryeqytetit Sana’a dhe kujtoj se një prej ditëve

Të jesh i përgatitur është gjysma e fitores Ata që luajnë me macen, duhet të presin që edhe të gërvishten Njohja e vetvetes të ruan nga krenaria e kotë Dembelizmi nuk ka ndihmuar askënd për të plotësuar një dëshirë të mirë E vërteta do të ngrihet mbi gënjeshtrat, ashtu si

Shkruajtur nga Teodor Drajzeri, shkrimtari kryesor amerikan i natyralizmit, “Një tragjedi amerikane” ka një rrëfim të ngjashëm me The Great Gatsby (i cili gjithashtu doli në vitin 1925). Personazhi kryesor i Drajzerit, Klajd Grifiths është djali i vetëm i evangjelistëve të rreptë, i cili joshet prej tundimeve të qytetit të

I konsideruar si një shembull i “romanit të madh amerikan”, libri i F. Scott Fitzgerald përshkruan jetën e Jay Gatsbyt, një ish fermer nga Dakota e Veriut me emrin James “Jimmy” Gatz, i cili arrin të shndërrohet nga një perëndimor i pistë, në qendrën e vëmendjes në Long Island të

“Të durojmë të padurueshmen dhe të tolerojmë të patolerueshmen”. Kur dëgjonin këto fjalë të dilnin përmes valëve të radios, në mesditën e atij 15 gushtit të vitit 1945, miliona japonezë mbetën të pafjalë e të shastisur: pasardhësi i drejtpërdrejtë i perëndeshës së Diellit Amaterasu, sovrani i 124 “qiellor” që kish

Paradoksalisht, 1989, ai vit kur Europa shihte plot lavdi ndarjen e saj tek zhdukej, shënoi gjithashtu fundin e të qenit të saj në qendër në çështjet ndërkombëtare. Për 200 vite, idetë europiane, luftërat europiane, ideologjitë europiane dhe teknologjitë europiane që i kishin patur rrënjët e tyre në shkencën europiane, sëbashku