24/08/2015

Parathënia e librit: “Deshifrimi i krimit të organizuar shqiptar: Kultura, politika dhe globalizimi” Nga Jana Arsovska Filozofi romak, Marcus Tullius Cicero një herë shkruajti: “Në kohë lufte, ligjet heshtin” (Silent leges inter arma). Vetëm forca, fuqia fizike dhe pushteti mund të vendosin “të drejtën morale”. Përdorimi i dhunës fshihet gjithmonë prej

  Marshimi filloi me një gënjeshtër, nuk bëhej fjalë për një sulm për vetëmbrojtje të ushtrisë gjermane, por për një sulm ndaj vendeve dhe njerëzve të papërgatitur, për një shkelje të së drejtës ndërkombëtare, fillimin e një lufte shfarosëse me trupa brutale dhe gjenocid. Në fuqi ishte ende pakti gjermano-rus

Pakti i Fon Ribentropit dhe homologut të tij sovjetik, Molotov, synonte t’i jepte Hitlerit duar të lira për të ashtuquajturin “problem polak”, dhe nëse do të duhej, t’i luftonte aleatët perëndimorë të Polonisë, Britaninë dhe Francën, pa u shqetësuar për ndërhyrjen sovjetike dhe luftën në dy fronte. Nga këndvështrimi i

Nëse universi tkurret ndonjëherë deri në një farë pike, atëherë mund të shpjegohet misteri i materies së errët Nëse arsyeja përse gjërat bëhen gjithnjë e më të parregullta është se Big Bangu ka qenë në një gjendje të rregullt, atëherë kjo të shpie në një konkluzion: filxhanët thyhen dhe kafja

Energjia që nevojitet për të teleportuar dikë e bën jopraktike, por edhe nëse do të mundeshim, a do ta donim? Teksa udhëtimi ajror bëhet gjithmonë e më i mërzitshëm, ideja që thjeshtë të hysh në një kabinë në njërën anë të botës, dhe në moment të dalësh në anën tjetër

Qeniet njerëzore duket se janë të vetmet kafshë që shfaqin ndjenjën e turpit, dhe Charles Darwini e quante skuqjen “më të vecantën dhe më njerëzoren nga të gjithë shprehjet”. Një studim i vitit 2009 nga një psikolog holandez zbuloi se jemi më të prirur t’u japim njerëzve një shans të