25/07/2015

Seria: Në Mars dhe përtej, ja misionet e të ardhmes së afërt ASTEROID REDIRECT MISSION (ARM) – Misioni i ndërrimit të drejtimit të asteroidit. Kapja e një asteroidi dhe tërheqja e tij deri në orbitën e Hënës: duket sikur është historia e një filmi fantastiko-shkencor, por është në të vërtetë

Pellazgët, popull i lashtë, paraardhësit e të gjithë popujve indo-europianë, ky është populli që mendohet se ka iluminuar dhe i ka dhënë kulturën Europës. Fatkeqësisht, për ta shumë pak dihet. Alfabeti i këtij populli misterioz quhet Pellazgjik, nga qytetërimi që e krijoi atë. Diodorus Siculus na informon se poetët para

Sulejmani i Madhërishëm, Sulltani i Perandorisë Otomane, u bezdis me sa duket nga një tendencë e re e kohës që po përhapej në Francë. Ai nuk ngurroi të shpaloste të gjithë kundërshtinë dhe konservatorizmin e tij, që kulmoi me këtë letër kërcënuese: “… Dëgjova se në vendin tuaj na qenka

Shkrimtari Gjon Keka ka publikuar një letër të Papa Piut II dërguar Gjergj Kastriotit, në vitin 1459. Nga këto letërkëmbime shihet se sa aktive dhe funksionale ka qenë diplomacia e shtetit të Arbrit, respektivisht në punët e jashtme dhe ato ndërkombëtare, shkruan Keka. Vlerë tjetër, sipas tij, është se po

Lufta e Dytë Botërore u shenjua nga disa prej betejave më të mëdha të historisë së njerëzimit. Luftuar nga milioina ushtarë në teatro të ndryshëm përreth globit, ajo ishte një luftë e luftuar në një shkallë të paprecedentë. Por Lufta e Dytë Botrore nuk u luftua vetëm me ushtarë dhe

Ndërsa dëmtimet në tru janë një ngjarje e trishtë, një përqindje e vogël e njerëzve që vuajnë prej tyre, dalin në fund me aftësi të pazakonta. Njerëzit që fitojnë aftësi të veçanta, përmes një forme të traumës së kokës quhen “dijetarë të fituar”. Në përgjithësi, dijetarët kanë aftësi ekstreme matematikore,