Home»Enciklopedike»Pikaso ishte i tmerruar se mos varfërohej?

Pikaso ishte i tmerruar se mos varfërohej?

pikasoPo, piktori i famshëm spanjoll vuante nga peniafobia, domethënë frika e vazhdueshme se mos një ditë bëhej i varfër. Për t’i bërë ballë këtij ankthi, Pikaso përpiqej që të shfrytëzonte cdo rast për të “arkëtuar para”, duke shitur në mënyrë të ethshme veprat e tij, ndërkohë që në shumë raste, pa kaluar shumë kohë, pendohej. Përvec kësaj, nuk dilte asnjëherë nga shtëpia pa një sasi të mirë parash, që e mbante në cantëz të vogël që e kishte kapur me një spilë brenda xhaketës. Ashtu si Pikaso me fiksimin prej varfërisë, shumë mendje të tjera gjeniale të shekullit XX kanë manifestuar fobi të jashtëzakonshme: Albert Einsteini vuante për shembull nga kaligjinofobia, frika nga bukuria femërore, fizikani Nicola Tesla kishte kriza ankthi nëse vendosej përballë objekteve rrethorë, Alfred Hitchcocku nuk e duronte dot pamjen e një veze dhe Woody Alleni, që në filmat e tij ka ironizuar shpesh herë manitë dhe psikozat, vuan nga kromatofobia, ose frika prej disa ngjyrave.

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *