December 2014

Vizionar, i marrë, melankolik: mbi tiparet e gjeniut dhe esencën e gjenialitetit kanë ngritur pyetje nëpër shekuj mendimtarët më të mëdhenj. Një filozof i sotëm përshkon mendimin e filozofëve të djeshëm. Në origjinë të forcës krijuese që vërshon dhe shpik Mendojmë fjalën gjeni, dhe menjëherë mendojmë për një mendje të

Duhet të ndahet Google siç rekomandon një rezolutë e Parlamentit Europian? Kjo është rruga e gabuar: Shkatërrimi i një gjigandi, nuk e bën automatikisht të voglin – të madh Jörg Brunsmann Pa shiko, madje edhe Parlamenti Europian e di se Google nuk i lë asnjë shans konkurrencës. Eurodeputetët madje kanë

Asnjë institucion tjetër otoman nuk ka ngacmuar më shumë fantazinë perëndimore se sa haremi i sovranëve: vend i lojërave erotike dhe mërzisë në luks, intrigave me gjakderdhje që thureshin brenda Portës së Lumturisë. Haremi i kishte të gjitha këto. Mbi të gjitha, ishte një qendër për mbrojtjen e pushtetit dinastik,

Një intervistë me shkrimtaren P. D. James, e cila ka ndërruar jetë pak kohë më parë: E konsideruar shkrimtarja më e madhe e gjallë e romaneve të verdhë, pavarësisht 86 viteve të saj, është gjithmonë e gjallë e aktive. Ironia e saj e butë dhe shpesh therëse, shfaqet shumë mirë