Home»Horizonti.al»Shkence»Teoria e Darvinit thotë që personat e sjellshëm janë humbës?

Teoria e Darvinit thotë që personat e sjellshëm janë humbës?

teoriaTeoria e evolucionit e Darvinit shpesh herë përmblidhet me terma si “mbijetesa e më të fortit”, sipas të cilëve disa gjene “egoistë” favorizojnë organizmat e këqinj në vend të atyre të mirë. Megjithatë në realitet shumë organizma – përfshirë ata të qenieve njerëzore – mund të mbijetojnë lehtësisht nëse bashkëpunojnë dhe janë altruistë.

Disa biologë e kanë studiuar këtë fakt, në dukje ilogjik, falë simulimeve të kompjuterizuar, që krijojnë grupe virtualë organizmash në gjendje të shfrytëzojnë strategji të ndryshme bashkëpunuese. Pasi këta grupe janë shumëfishuar për mijëra breza sipas ligjeve të “luftës darviniane”, biologët kanë vërejtur nivelin e përparimit të bërë.

Rezultatet konfirmojnë që është më e mundur që organizmat bashkëpunues të mbijetojnë, se sa ata egoistë, por vetëm nëse përftojnë edhe disa karakteristika të tjera. Për shembull, duhet të jenë edhe të gatshëm të besojnë tek të tjerët, edhe të falin në raste të caktuar, por në të njëjtën kohë duhet të jenë edhe të gatshëm të kundërsulmojnë, nëse është e nevojshme. Megjithatë, studimi tregon gjithashtu që as edhe shoqëritë “e të mirëve” nuk zgjasin përgjithmonë: ndonjëherë janë pikërisht “egoistët” që dominojnë. /Bota.al

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *