Home»Teknologji»TEKNOLOGJI / Falimenti 400 milionësh. Tronditet bota e Bitcoin-it

TEKNOLOGJI / Falimenti 400 milionësh. Tronditet bota e Bitcoin-it

botaVjedhja, nëse ka patur një të tillë, vlen 400 milionë dollarë. Por, problemi është se askush nuk e di mirë se ku të gjejë atë që është vjedhur. Si mund të vidhen, dhe ku i fusin, 750 mijë monedha virtuale? E sigurtë është që ka një falimentim. Ka falimentuar Mt.Gox, që ishte një prej bursave më të rëndësishme botërore për shkëmbimin e Bitcoin-eve. Dhe tani, të apasionuarit pas këtyre monedhave dixhitale zbulojnë jo pa dhimbje një prej disavantazheve të tyre: nuk janë të rregulluara nga asnjë autoritet monetar, prandaj Bitcoinet nuk kanë prapa tyre një huadhënës të fundëm. Kush humbet paratë e investuara nuk mund tëshpresojë në ndërhyrjen e një bankqe qendrore, as edhe një sigurim depozitash si ajo që rimburson depozituesit në një bankë të falimentuar. Nëse Bitcoin-i është një monedhë në eter, edhe rregullat që e qeverisin janë fantazmë.

Sigurisht, fansat e kësaj kundërmonedhe tani kanë nisur të qarkullojnë teori komploti. Tregojnë me gisht hetimin e prokurorisë së Manhatanit, që pak javë më parë kish akuzuar Mt. Gox duke kërkuar sekuestrimin nga gjykata të disa dokumentave që lidhen me funksionimin e asaj Burse. Që nuk e kish qendrën në Nju Jork, por në Tokio, nëse mund të flitet për seli të një Burse që ka punuar gjithmonë me transaksionet e një valute virtuale, domethënë në hapësirë kibernetike. Por, nga rindërtimi i fakteve, ende nuk është e qartë se cfarë e shkaktoi mbylljen e Mt. Gox. Ishte hetimi që i precipitoi ngjarjet, apo ajo zhdukja misterioze e 750 mijë Bitcoin-eve me vlerë 400 milionë? Gjithcka është e mbështjellë me mister. Dhe misteri është edhe në emër të Mt. Gox. Me këtë shkurtim, për një amerikan nënkupton Mountain Gox, një mal i vështirë për t’u paraqitur në një hartë gjeografike. Në të vërtetë janë inicialet e Magic The Gathering Online Exchange, sipas emrit të një loje me letra online, e cila ka qenë biznesi i parë i asaj Burse. Selia në Tokio të kujton një tjetër mister të Bitcoin-it, domethënë emrin japonez të krijuesit të monedhës, Satoshi Nakamoto. Me shumë gjasa, është pseudonimi i një grupi hacker-ësh që projektuan valutën në vitin 2008 dhe e hodhën në qarkullim në 2009. Që atëherë, zhvillimi ka qenë fenomenal. Faktorët e suksesit kanë qenë dy. Së pari, humbja e besimit tek bankat qendrore dhe monedhat tradicionale. Së dyti, në favor të Bitcoin-it ka luajtur dëshira e Silicon Valleyt për të besuar në një të ardhme tërësisht dixhitale, ku cdo veprimtari njerëzore do të rvolucionarizohet sic ka ndodhur me komunikimin, informimin, tregtinë.

Nuk ka komente

Vendos komentin tend

Your email address will not be published. Required fields are marked *