SPECIALE

jules

Nga Tim Ott Ndërsa shumë burra përjetojnë kënaqësitë unike të ndërrimit të pelenave apo qetësimit të një fëmije të vogël që qan më të madhe, të tjerë kanë lënë shenjat e tyre si “etërit” nëpërmjet përpjekjeve të tyre krijuese, ose duke u bërë udhëheqës me ndikim në fushat e tyre.

Screen Shot 2016-02-14 at 15.00.45

Vetëm 15 piktura nga ana e mjeshtrit të Rilindjes Italiane, Leonardo da Vinçi, njihen si të tijat. Por nëse ka patur më shumë se kaq… dhe nëse vepra me e madhe e Leonardos – që mendohet se është shkatërruar në vitin 1563 – të jetë fshehur në mënyrë të sigurtë,

Të fundit postimet më të fundit në bota.al

screen-shot-2016-10-21-at-09-59-57

Në vitin 2013, një ekip arkeologësh zbuluan një monument guri 1500-vjeçar, nën një tempull Majan në Guatemala. Ky monument, i cili daton që në vitin 564, flet në detaje mbi një luftë të lashtë mbretërore mes dy dinastive Majane, e cila zgjati 7 vjet. Pas deshifrimit të mbishkrimeve, studiuesit zbuluan

1 rruga

Lumturia mund të vijë në forma të ndryshme. Miliona njerëz jetojnë mbi tokë, dhe ne nuk do të dëgjojmë kurrë përgjigjen e vërtetë dhe të vetme ndaj pyetjes: çfarë do të thotë me të vërtetë lumturi? Ja dhjetë filma në të cilët personazhet ia dolën të gjejnë rrugën e çmuar

screen-shot-2016-12-06-at-10-28-36

Sipas një studimi ndërkombëtar të kryer nga Universiteti i Sidneit, tenisi, noti dhe gjimnastika aerobike janë tri sportet më të mira për shëndetin. Ndërsa po sipas studimit, futbolli dhe vrapi janë më pak të dobishme për shëndetin dhe nuk e largojnë mundësinë e vdekjes së hershme. Detajet e këtij studimi

screen-shot-2016-12-06-at-10-07-12

Nuk e kthen dot orën mbrapa, për të ndrequr gabimet e të kaluarës. Ke vetëm të sotmen për të bërë dallimin në jetën tënde, familjen tënde, dhe në shoqëri, nëse dëgjon këto fjalë të Budës. “Mos rri në të kaluarën; mos ëndërro për të ardhmen, përqëndroje mendjen tënde në të

screen-shot-2016-12-06-at-09-15-00

Nga Viren Swami Marrëdhëniet heteroseksuale romantike, kanë qenë historikisht të dominuara nga burrat që u vinin vërdallë dhe “mbanin” gratë. Dhe kjo është një traditë e fuqishme. Shumë prej ideve qe kemi mbi romancën, janë ende të bazuara tek burrat në rolin e inisiatorëve e drejtuesve, dhe grave në rolin

screen-shot-2016-12-06-at-10-04-32

Në agim, kur keni probleme për t’u nritur nga shtrati, thuajini vetes: “Më duhet të shkoj në punë – si një qenie njerëzore. Përse duhet të ankohem, nëse do të bëj atë gjë për të cilën kam lindur – gjërat për të cilat erdha në këtë botë? Apo mos jam

screen-shot-2016-12-06-at-09-36-40

“Sot unë zgjedh jetën. Çdo mëngjes kur zgjohem, mund të zgjedh gëzimin, lumturinë, negativitetin, dhimbjen… Të ndiej lirinë, që vjen nga mundësia për të vazhduar dhe bërë gabime e zgjedhje – sot zgjedh të ndiej jetën, jo ta mohoj humanitetin tim, por ta përqafoj atë”. Kevyn Aucoin 2. “Nëse vendos

screen-shot-2016-12-06-at-09-13-14

Gjenitë mund të ketë më shumë materie gri në tru, sesa pjesa tjetër prej nesh. Megjithatë, ajo që i bën ata të ndryshëm nga njeriu mesatar, nuk është aq shumë ajo se çfarë mendojnë, por mënyra sesi mendojnë. Duke ndjekur strategjitë e të menduarit të mendjeve më të mëdha, edhe

screen-shot-2016-12-04-at-11-31-56

Shkencëtarët zbulojnë qeliza të fëmijëve që jetojnë në trurin e nënave. Studiuesit thonë se qelizat të tilla mikrokimerike mund të stimulojnë sistemin imunitar të frenojë rritjen e tumoreve Lidhja ndërmjet një nëne dhe fëmijës është e thellë, dhe një studimi i ri tregon një lidhje fizike edhe më të thellë,

screen-shot-2016-12-04-at-11-24-51

Nje nder pyetjet me themelore te fizikes dhe te kozmologjise eshte se nga çfare filloi gjithçka? Nese universi eshte krijuar prej nje shperthimi te quajtur Big-Bang, po vete ky si u krijua dhe pse? Ky univers eshte nje teresi lende e perbere prej grimcash materiale te quajtura elementare, eshte i

screen-shot-2016-12-04-at-11-09-36

Nga Fabiol Kurti A do te mundet njeriu te krioje forcen gravitacionale artificiale? A do te mundet te shpjegoje shkakesine e ekzistences se kesaj force themelore te natyres? Hulumtimet mbi forcen gravitacionale i hasim qe te greket e lashte, tek Aristoteli, sipas te cilit, çdo objekti qe leviz ne natyre,

screen-shot-2016-12-04-at-10-51-42

Çfarë do të thoshte prifti, rabini apo imami në qoftë do të zbulojmë jetën aliene? Për bësimtarët, informimi se jeta në Tokë nuk është unike, mund të kërkojë mënyra të reja radikale të të menduarit për veten: Sa të veçantë dhe të shenjtë jemi ne? A është Toka një vend

Bota

screen-shot-2016-12-06-at-16-26-05

“Ju lë trashëgimi të gjithë frikërat e mia, por edhe shpresën që shumë shpejt Kuba do të çlirohet”, shkruante në një copë letër Reinaldo Arenas, në vitin 1990, para se të vetëvritej. I shkruaj këto radhë për lexuesit e mi më të rinj, për ata më pak të helmuar prej

screen-shot-2016-12-06-at-10-30-24

A thua që këtë pamje ka prishja e marrëdhënieve me elitën e deritashme? Zgjedhësit e Donald Trumpit mund t’i vënë kësaj pikëpyetje Oliver Kühn Me siguri që asnjëherë në historinë e SHBA nuk kanë qenë mbledhur kaq shumë të pasur në një kabinet. Donald Trump vetë, Presidenti i ardhshëm amerikan,

screen-shot-2016-12-06-at-10-27-39

Ndryshe nga ç’pritej tregjet financiare dhe bursat nuk u tronditën prej referendumit në Itali. Indekset e bursave në Londër, Frankfurt dhe Paris shënuan plus, dhe madje edhe humbjet në bursën e Milanos me më pak se 1% ishin të papërfillshme. Me sa duket investorët u surprizuan pak si nga jo-ja

Rrëfim me foto

screen-shot-2016-11-16-at-13-12-35

“Proverba holandeze”, nga Pieter Bruegel, 1559 Pieter Bruegel pikturoi një fshat të banuar nga njerëz që përfaqësojnë proverba Flemish të kohës së tij. Kjo vepër arti, në total përfshin rreth 112 idioma të identifikueshme. Disa prej tyre janë ende të përdorura gjerësisht, si përshembull “të notosh kundër rrymës”, “t’i biesh murit

1

Asnjëri prej nesh nuk duhet të zhytet në panik – jeta reale është ende aty, pavarësisht rolit shumë të madh që Interneti po luan në jetën tonë moderne. Pajisjet elektronike dhe teknologjia luajnë një pjesë në jetën tonë, por ajo është vetëm aq… një pjesë. Megjithatë, është tejet argëtuese të

screen-shot-2016-11-16-at-11-58-54

Natyra dhe njerëzimi janë artistë të mëdhenj, dhe kur bashkojnë forcat, krijojnë kryevepra të mahnitshme. Më poshtë janë disa fotografi të shkrepura në momente të përpjekjeve të përbashkëta të nënës natyrë dhe artistëve fotografë, që kanë rezultuar në momente magjike, të cilët shfaqin diversitetin e mrekullueshëm të jetës moderne dhe

Magazine

screen-shot-2016-12-06-at-09-15-00

Nga Viren Swami Marrëdhëniet heteroseksuale romantike, kanë qenë historikisht të dominuara nga burrat që u vinin vërdallë dhe “mbanin” gratë. Dhe kjo është një traditë e fuqishme. Shumë prej ideve qe kemi mbi romancën, janë ende të bazuara tek burrat në rolin e inisiatorëve e drejtuesve, dhe grave në rolin

screen-shot-2016-12-06-at-09-13-14

Gjenitë mund të ketë më shumë materie gri në tru, sesa pjesa tjetër prej nesh. Megjithatë, ajo që i bën ata të ndryshëm nga njeriu mesatar, nuk është aq shumë ajo se çfarë mendojnë, por mënyra sesi mendojnë. Duke ndjekur strategjitë e të menduarit të mendjeve më të mëdha, edhe

screen-shot-2016-12-04-at-10-51-42

Çfarë do të thoshte prifti, rabini apo imami në qoftë do të zbulojmë jetën aliene? Për bësimtarët, informimi se jeta në Tokë nuk është unike, mund të kërkojë mënyra të reja radikale të të menduarit për veten: Sa të veçantë dhe të shenjtë jemi ne? A është Toka një vend

Këshilla

screen-shot-2016-12-03-at-08-00-16

Çdo ditë, ne kemi mundësi të përqafojmë një rrugë të errët, apo të veprojmë në një mënyrë të dobishme dhe shpresëdhënëse Nga David G. Allan “Një luftë po ndodh brenda meje”- i tha një plak nipit të tij. “Është një luftë e tmerrshme, ndërmjet dy ujqërve”, njëri i mirë dhe

screen-shot-2016-11-25-at-09-27-18

E gjithë jeta është një proces mësimi. Nëse ne ndalemi së mësuari, kur besojmë se asgjë s’mund të na befasojë më dhe na ikën dëshira për të zbuluar gjëra të reja, fillojmë ngadalë të vdesim. Megjithatë, ka disa leksione që duhet t’i mësojmë sa më shpejt që të jetë e

screen-shot-2016-11-23-at-09-13-07

Në një moment apo tjetër, komunikimi dhe marrja vesh me njerëzit mund të jetë e vështirë për të gjithë. Pavarësisht nëse kanë lidhje me punën apo kënaqësinë, është e rëndësishme të mësoni  marifetet psikologjike të renditura më poshtë, në mënyrë që gjërat t’u shkojnë më mirë. Ato nuk janë truke

IDE

screen-shot-2016-11-25-at-09-16-02

  Në një ekstrakt nga libri i tij i ri, Dankan Grin, zbulon se si ndodh në fakt ndryshimi – dhe çka nënkupton ai Nga Dankan Grin* Tërmetet politike dhe ekonomike, janë shpesh të papritura dhe të paparashikuara, pavarësisht nga ekspertët e rremë që më vonë pretedojnë se i kishin

screen-shot-2016-11-25-at-10-24-24
screen-shot-2016-11-19-at-10-37-01-am
screen-shot-2016-11-15-at-15-41-31

EKONOMI

screen-shot-2016-11-23-at-08-59-54

  Ekonomisti venezuelian Moses Naim analizon faktorët që kanë modifikuar panoramën energjitike globale në vitet e fundit: nga ndryshimet klimaterike tek krizat në Lindje të Mesme, nga ngadalësimi i rritjes së ekonomisë kineze, tek rënia e gjigantëve energjitikë jugamerikanë Përmbysja e tregut, e shkaktuar kryesisht nga futja e teknologjive të

java
screen-shot-2016-11-04-at-08-51-58
screen-shot-2016-10-19-at-10-38-05

KULTURE

1 rruga

Lumturia mund të vijë në forma të ndryshme. Miliona njerëz jetojnë mbi tokë, dhe ne nuk do të dëgjojmë kurrë përgjigjen e vërtetë dhe të vetme ndaj pyetjes: çfarë do të thotë me të vërtetë lumturi? Ja dhjetë filma në të cilët personazhet ia dolën të gjejnë rrugën e çmuar

screen-shot-2016-12-04-at-10-34-35
jules
Screen Shot 2016-02-14 at 15.00.45

Rreth e rrotull

screen-shot-2016-12-06-at-10-33-23

Një nga ishujt më të largët të botës, pothuajse 2,000 kilometra nga toka më e afërt, është i mbuluar me akull pothuaj gjatë gjithë vitit. Nuk ka pemë apo kafshë dhe për këtë arsye për disa dekada të tëra ka qenë në gjendje që të fshehë një sekret të madh.

screen-shot-2016-12-06-at-10-32-07

Njerëzit fetarë nga të gjitha besimet e ndryshme janë më të lumturit sesa njerëzit të cilët nuk besojnë, kështu tregojnë rezultatet e një studimi të kryer në shkurt të këtij viti. Nga të gjitha besimet në Mbretërinë e Bashkuar, Hindusët janë më të lumturit duke shënuar edhe mbi-mesataren më të

screen-shot-2016-12-05-at-12-33-15

Përveç udhëtarëve të pasur të kohës, në Titanik ishin edhe disa objekte të pazakonta dhe shumë të vlefshme, që përfunduan në fundin e oqeanit. Tregimi tragjik i anijes së pathyeshme, që u mbyt pas përplasjes me një ajsberg, është shfaqur disa herë në filma, libra dhe dokumentarë. Shumë gjëra tashmë

screen-shot-2016-12-05-at-12-29-07

Presidenti rus, Vladimir Putin dhe presidenti i zgjedhur amerikan Donald Trump, nëpërmjet ndërmjetësve, në masë të madhe janë pajtuar për ndarjen e “zonave të interesit” në Evropë. Në mënyrë të veçantë, siç shkruajnë mediat serbe, transmeton Telegrafi, të dy udhëheqësit kanë koordinuar mendimet për çështje që janë të rëndësishme për

screen-shot-2016-12-05-at-12-20-56

Çfarë do të ndodhë me BE-në pas referendumit për Brexit-in? A do të ndjekin vende të tjera shembullin e britanikëve? – pyet Carmen-Francesca Banciu në serinë e Deutsche Welles, “Europa ime” Së shpejti ky vit merr fund. A duhet ta quaj atë si një vit negativ revolucionar? Një vit ndryshimesh

screen-shot-2016-12-04-at-11-39-38

Ata mund të jenë të bukur, të pasur dhe të famshëm, ose edhe persona vërtet të rëndësishëm të Hollivudit, por njëkohësisht kanë edhe pika të dobëta e madje fobi të mëdha, të cilat i ndalojnë të mendojnë në mënyrë racionale. Vitet e shumta para kamerave nuk i kanë mjaftuar që

screen-shot-2016-12-04-at-11-38-55

Ky term në fakt nënkupton se njerëz të shoqërive të ndryshme ndjejnë ankth në situata të cilat janë të pasigurta. Kjo karakteristikë është më e shprehur në shoqëritë e mbyllura politikisht, ku respektohet shkolla, aty ku gjithçka është e struktuaruar sidomos rreth shkencës dhe normave të forta sociale. Në vendet

screen-shot-2016-12-04-at-11-35-45

Botës i është thënë gjatë 70 viteve të fundit se më 30 prill, 1945 Adolf Hitler kishte kryer vetëvrasje në bunkerin e tij. Trupi i tij ishte zbuluar dhe identifikuar nga sovjetikët para se të dërgohej prapa në Rusi. A është e mundshme që sovjetikët gënjyen gjatë gjithë kësaj kohe

SHARE

Faqja Kryesore